Min vän Solveig


Jag har en kompis
, hon heter Solveig. Min mamma (även känd som sektens urmoder) har varit kontaktperson till Solveig i snart 25 år. Det bästa med Solveig är att hon har så genomtänkta lösningar och kloka resonemang, hon lyckas ofta handskas med dessa mindre begåvade människor som tror att hon inte hänger med bara för att hon har diagnosen Autism/Downs syndrom.

  • Solveig brukar ha en ketchupfläck (ca 10 x 10 cm) på sitt matbord. Den brukar biträdena i hennes gruppbostad försöka ta bort, men det är lönlöst. Solveig gör en ny så fort den gamla försvinner. Varför ändra på ett vinnande koncept?
  • Gruppbostadsbiträdet köper en matta till Solveigs lägenhet och lägger in den i hallen. Solveig tycker att mattan är jätteful, så hon rullar ihop den och tänker slänga. Ganska naturligt när någon lägger in något anskrämligt i ens hem. Biträdet upptäcker detta och lägger iallafall tillbaka mattan. Solveig vägrar och rullar ihop mattan igen, biträdet rullar ut den etc. Detta pågår i någon vecka. Solveig tänker och tänker, hur ska hon bli av med det fula tygstycket? Tillslut finner hon en lösning, hon gör det värsta hon kan komma på, hon kissar på den = Solveig slipper mattan.
  • Det är inte alla som får prata med Solveig. Tycker hon inte om dig eller ser dig som okänd så svarar hon helt enkelt inte. Så om man får chansen att prata med Solveig så ska man vara stolt, även om man kanske får heta skittomten, som min far benämns i hennes vokabulär ( Man får ju skylla sig själv om man på röstbrevlådan säger "Vi är tyvärr inte hemma just nu, men om det gäller försäljningen av tomter kan ni ringa 070...." Hörs ju klart och tydligt: Om det gäller Tomten. *Har man dessutom massor av skägg så är ju detta definitivt befogat.
  • Solveig är som en levande fat- detector. "Med baarn?!" brukar hon gasta om hon tycker sig se en bulle på magen på någon i sin närhet. Solveig själv bär upp sina 152 cm ypperligt och behöver inte fundera över sin egen kula, alla andra är ju med barn ändå. För mig och mamma var dock så inte fallet...
Hon är den enda som i januari vet vilken veckodag jag kommer att fylla år på (den 20 oktober), kan äta flest semlor på släktkalasen (ja, hon är med på dem också), och som ger mig pussel i present. Jag känner heller ingen annan som kan avfärda folk som försöker prata med en om ointressanta saker med "VEM prater du med Nu?!!" alternativt argt "Å DU PRATER HÖNS!!" Hon är således även en av de få som blandar ihop min lillasyster med vår hund...

Hon är också en av dem som mötte upp mig redan på BB ( då min mamma för en gång skull faktiskt var gravid) och en av de första som gjort intryck i mitt liv.

Kommentarer
Postat av: emilia

haha, jag tycker du har en skön kompis :D

2008-04-26 @ 19:50:55
Postat av: Frida

Hahaha. Vad söt, jag får lite Köping-vibbar av henne.

Postat av: maja

hon verkar ju tokskön, men, har hon både autism och downs syndrom? är det möjligt?

ps. skogås är en förort utanför stockholm, en kvart med pendeln. ds.

/tai ni po ni

2008-05-11 @ 21:20:33
URL: http://tainiponi.blogg.se
Postat av: Agnes

Åh, helt underbart. Om det gäller tomten...Hon formar om grejer. Det är trevligt med en annan syn på saker. Mitt i paniken.

2008-05-11 @ 22:14:41
URL: http://agnesjohansson.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback