Drömmen om det perfekta samhället/ Man pallar inte leva som man lär

Jag fick en kommentar till mitt förra inlägg som löd såhär;
"Intressant religion. Och en en helig bok som, fast den är tunn, verkar kunna tolkas på mpnga olika sätt. Hade världen mått bättre om vi tillhört din religion tror du? "
Jag hade först tänkt svara lite snabbt och smidigt, när jag plötsligt insåg att det var omöjligt. Så mycket text skulle inte rymmas i kommentar-rutan, därför bestämde jag mig för att svara här istället och försöka utveckla tanken bakom min religion lite.

Tant Brun; Trevligt att du finner någon form av intresse för min heliga tro. Jag hoppas att det skulle bli bättre, eftersom konsumtion, skönhetsideal, människosegregation och fördomar förmodligen skulle minska om vi alla förutspråkade att leva som Loranga.
    Miljöproblem skulle inte vara ett problem eftersom exempelvis utsläppen av koldioxid och andra giftiga gaser skulle vara minimala, eftersom Loranga antingen spinger jättefort eller kör runt i en gammal skrotbil som åker utan bensin. Han konsumerar exempelvis heller inte kläder, använder inte jeans( han understödjer alltså inte indirekt utarmningen av vattenresurserna, eftersom det går åt 6,6 ton vatten för att tillverka ett par jeans, eller det människoslaveri som mycket stor del av klädindustrin innebär.)
    Gällande skönhetsideal hänvisar jag endast till att Loranga bär en blommig tehuva på huvudet (Som han visserligen aldrig tar av sig, och som jag heller inte kan garantera att den inte är "made in Taiwan". Och om detta är en paralell till slöjbärande är i nuläget svårt att säga, det är ju trots allt mer än 30 år sedan skriften nedteckades, så det är en tolkningsfråga)
    Fördomar mot ex, kriminella (Tjyven Gustav) och de sämre lottade i samhället (Arga gubben) skulle kanske inte existera, inte heller klasskillnader eller arbetslöshetsproblem, eftersom ingen skulle arbeta.
    Dock så skulle ju Sveriges BNP och ekonomiska välfärd sjunka drastiskt eftersom vi trots allt lever i en värld styrd av pengar, och alla skulle kanske inte nöja sig med att hitta några kronor under spisen då och då,(den främsta anledningen varför ett kommunistiskt samhälle har svårt att fungera i praktiken). Det genererar ju heller inga nya pengar (dagens problem om alla t ex, skulle jobba inom offentlig sektor), och kanske skapas nya segregationer eventuellt gällande vilken färg man har på tehuvan. Risken är ju också att alla tjuvar kanske inte är fullt så hyggliga som tjyven Gustav eller att alla människor inte är lika generösa som Tjocka korvgubben, men drömmen om ett samhälle där alla får vara som de vill utan restriktioner om hur allt "borde vara" finns fortfarande där.

Ja, ungefär så var väl tanken att kommentaren skulle låta, när jag insåg att jag just precis gjort det klassiska misstaget att inte göra åtskillnad på politik och religion. Sånt är lätt hänt, och eftersom jag är långt ifrån allvetande är detta bara lite spekulationer om vad jag tror att jag tror. Min egen livsstil kan också tyvärr sammanfattas med en mening ur "Kenneths Nya" av Svenska Akademien ;
"Det är något skumt med det här...Man pallar aldrig leva som man lär"

Kommentarer
Postat av: Anonym

...jag är rätt säker på att "Tant Brun" var sarkastisk...

2007-02-17 @ 21:43:13
Postat av: Anonym

tja, hur seriöst man väljer att denna blogg och dess kommentarer är ju upp till var och en, vissa är ju tom anonyma? ;P hööhöö

Postat av: Malin

Hohohohoho (klappar mig belåtet på magen)
om det är nån som vet hur man svarar på tal.. så är det du min lilla slappis #2:D

2007-02-17 @ 22:17:23
Postat av: tesson

bra religion dårå (:

2007-02-20 @ 00:44:27
URL: http://tessonmesson.blogg.se
Postat av: miriam

Ja, miss li är underbar. vart ska du se henne i helgen
och ja, ska bli jättekul o se henne på festival i sommar

2007-02-21 @ 08:00:02
URL: http://krami.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback